Unaprjeđenje procedura rada s ciljem usklađenja s Uredbom o zaštiti osobnih podataka (GDPR)

Odluka za angažman

Na snagu je stupila Uredba o zaštiti osobnih podataka (GDPR) koja se odnosi na sve tvrtke koje posluju na području EU, neovisno o njihovoj veličini. Klijentica je pohađala nekoliko edukacija na temu kako se uskladiti s Uredbom. Zaprimila je nekoliko „papira“ od poznanika i poslovnih partnera za koje su ju uvjerili da je dovoljno za usklađenje. No njihovom analizom i na temelju prikupljenih informacija primjetila je nelogičnosti te je odlučila angažirati vanjskog suradnika radi cjelokupnog usklađenja poslovanja s odredbama Uredbe.

Izazov

Poduzetnica zapošljava 25 djelatnika, a bavi se proizvodnjom. Proizvode i usluge pruža fizičkim i pravnim osobama na području RH. Prilikom procesa proizvodnje prikuplja osobne podatke, svoje proizvode i usluge prezentira putem web stranice i ima interno računovodstvo. Također ima vanjsku IT službu i službu za zaštitu na radu te vanjske savjetnike za pripremu EU prijava.

Kako smo radili

Nakon inicijalne analize načina rada i internih procesa, na operativnom sastanku u trajanju od 4 sata započeli smo s procesom. To je uključivalo identifikaciju svih osobnih podataka u poslovanju, analizu načina obrade podataka, mjesta pohrane te rokova čuvanja. Potom smo zatražili dostavu pojedinih postojećih dokumenata radi potpunog razumijevanja proizvodnog procesa i internih procedura. Kroz vremenski period od mjesec dana završili smo aktivnosti usklađenja s odredbama Uredbe te izmamili osmijeh na lice poduzetnici jer smo jedan zadatak izvan core biznisa skinuli s njezine to do liste.

Rezultati

Izradili smo Registar osobnih podataka, napravili analizu rizika, pripremili akcijski plan, pripremili privole i ugovore s vanjskim izvršiteljima obrade, izradili Pravilnik o postupanju s osobnim podacima te educirali poduzetnicu. Projekt je osim minimalno potrebnog tj. usklađenja s odredbama Uredbe, rezultirao i poboljšanim internim procesima, rasterećenjem više nepotrebnih podataka te neposredno stvaranjem sretnih partnera jer smo minimalno opterećivali poduzetnicu, mislili dva koraka unaprijed te predložili poboljšanja i minimizirali rizik kažnjavanja zbog nepoštivanja odredbi.

Pogledajte aktualne natječaje za poduzetnike

Donosimo vam pregled objavljenih natječaja i onih u najavi. U našoj bazi možete pronaći i zatvorene natječaje koji vam mogu biti inspiracija.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support