EU fondovi

Proces dobivanja bespovratnih sredstava EU fondova traje od 6 mjeseci pa do dvije godine. Tijekom ovog procesa razlikujemo fazu pisanja projekta i fazu provedbe projekta.

Pisanje EU projekta

Faza pisanja projekta iz EU fondova odnosi se na razdoblje prije predaje prijave. U ovom razdoblju prikupljate niz tehničke dokumentacije ovisno o projektu i EU natječaju. U suradnji sa savjetnikom izrađujete dodatnu dokumentaciju propisanu pojedinim natječajem za bespovratna sredstva EU. Natječaji nisu unificirani! Razlikuju se prema nizu kriterija za prijavitelje i troškove, svrsi natječaja, kao i tipu potpore te intenzitetu potpore koji je moguće ostvariti po projektu. Tekst cjelokupne natječajne dokumentacije koja propisuje uvjete koje morate zadovoljiti često ima više od 150 stranica i nije unaprijed poznat. Nakon predaje prijave za bespovratna sredstva iz EU fondova, projekti prolaze administrativnu provjeru, provjeru prihvatljivosti prijavitelja, projekta i troškova te ocjenu projektnog prijedloga. U slučaju pozitivne ocjene još preostaje uspješna provedba EU projekta koja traje više godina.

Nakon predaje prijave za bespovratna sredstva iz EU fondova, projekti prolaze:

Administrativnu provjeru
   

Provjeru prihvatljivosti prijavitelja, projekta i troškova

Ocjenu projektnog prijedloga
   

U slučaju pozitivne ocjene još preostaje uspješna provedba EU projekta koja traje više godina.

Provedba EU projekata

Tijekom faze provedbe projekata iz EU fondova poduzetnik je dužan u zadanim rokovima sukladno propisanim pravilima realizirati nabave, ispravno ih evidentirati, pohraniti sve potrebne dokaze, voditi računa o ispravnosti računovodstvenih dokumenata, redovito izvještavati te ostvariti učinke na koje se obvezao u fazi pisanja EU projekta. Jeste li znali da prema nekim istraživanjima 49 % organizacija je imalo troškove koji su tijekom provedbe EU projekata proglašeni neprihvatljivima, a nakon svakog projekta prosječno ostane 24 kg papira.

Kako vam Happtory može pomoći dobiti bespovratna sredstva iz EU fondova?

Ako ne znate kako dobiti bespovratna sredstva iz EU fondova ili samo nemate vremena, a ne želite se dovesti u situaciju da morate vratiti bespovratna sredstva, obratite nam se s povjerenjem! Možemo vam pružiti cjelovitu podršku u fazi pisanja EU projekta ili cjelovitu podršku u provedbi EU projekata (izvještavanju i pripremi dokumentacije za nabavu).

PISANJE EU PROJEKTA
PROVEDBA EU PROJEKATA

Ako nas trebate u fazi pisanja EU projekta, mi ćemo:

Koji su vaši benefiti?

Pogledajte aktualne natječaje za poduzetnike

Donosimo vam pregled objavljenih natječaja i onih u najavi. U našoj bazi možete pronaći i zatvorene natječaje koji vam mogu biti inspiracija.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support