Happtory brine za žene: stop neravnopravnosti!

Možda bi nam se na nekim pozitivnim individualnim primjerima moglo učiniti da kao društvo napredujemo, da se podržava i djeluje u smjeru jednakog doživljavanja ženskih i muških područja, razina znanja i sposobnosti, u stvarnosti je situacija ipak drugačija. A osobito za obrazovane i ambiciozne žene koje žele profesionalno napredovati, a ne zanemariti i svoju obitelj.

Pronalazite se u opisu?

Jeste li bili u situaciji da vam je profesor na “muškom” fakultetu ispred nekolicine vaših kolega rekao: “Kolegice, bolje vam je da se uhvatite kuhače umjesto fakulteta“. Ili vam je možda direktor u šali prilikom isplate bonusa rekao da dobro izgledate u badiću pa ste zato dobili bonus. Ili ste na sastanku svjedočili komentaru nadređenog da će netko umjesto vas preuzeti funkciju ako se odlučite imati dijete. Možda vam je direktor rekao da više niste prikladni za posao, jer nakon deveterosatnog kompletno odrađenog posla trčite kući djetetu, iako ćete navečer, nakon što dijete zaspi, opet upaliti laptop…

Ovakve situacije su nažalost prečeste. Sjećam se, kada sam prije otprilike šest godina vodila razgovor s kolegicom, složile smo se da ne razumijemo o čemu je riječ kada se govori o (ne)ravnopravnosti. Imale smo tu sreću da neravnopravnost do tada nismo osjetile.

S dolaskom obitelji i prijelazom na više poslovne pozicije, stvari se mijenjaju. Često mi na sastancima klijenti kažu kako sam mlada, no, i tijekom te mlade karijere, ipak sam se previše puta našla u neravnopravnim situacijama, ali i čula nevjerojatna iskustva bližnjih, bez mogućnosti da išta promijenim. No, jučer je stigla pozitivna ocjena o mom uključenju u Bazu poslovnih žena Hrvatske pri HUP-u – baš sam se obradovala!

U sklopu Baze poslovnih žena, okupljene žene zajedničkim naporima doprinose prepoznavanju i priznanju kompetencija poslovnih žena s ciljem veće rodne ravnopravnosti na upravljačkim funkcijama u Hrvatskoj. Bahatost, nekulturu ili nehumanost, nadam se pojedinaca, nećemo nikada moći promijeniti – ovo dolazi od kućnog odgoja iz malenih dana. No, nadam se da možemo utjecati na to da se mlade (neiskusne) žene bolje snađu u nezahvalnoj situaciji, ne odgađaju imati djecu ili pak ne osjećaju grižnju savjesti jer “trče kući baviti se djecom” te da im se moralno i “infrastrukturno” pomogne da se profesionalno maksimalno ostvare.

Baza žena djeluje u smjeru predlaganja zakonskih rješenja koja će omogućiti fleksibilnije i jednostavnije oblike rada i zapošljavanja, nužno potrebne za bolje usklađivanje obiteljskog i poslovnog života. Također, djeluje u smjeru poticanja gradova, općina i županija na osiguravanju dovoljnog broja vrtića i domova za starije s odgovarajućim uslugama kako bi žene imale kvalitetniju infrastrukturnu podršku u brzi za djecu i starije članove obitelji. Djeluje i putem javnih kampanja na osvješćivanju i edukaciji, promjeni stavova i ponašanja unutar društva. Nadam se da će i u Hrvatskoj doći vrijeme kada neće biti neobično da muškarac, otac djeteta, odlazi na porodiljni bez zgražanja i propitkivanja okoline, a da se za žene koje se odluče imati dijete neće smatrati da su odustale od rada. Pokazat ćemo da žene mogu napredovati u profesionalnom smislu, ali i graditi kvalitetan obiteljski život.

I tako sam, i ovaj put, krenula malim koracima do velikih rezultata ;).

Pogledajte aktualne natječaje za poduzetnike

Donosimo vam pregled objavljenih natječaja i onih u najavi. U našoj bazi možete pronaći i zatvorene natječaje koji vam mogu biti inspiracija.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support