Natječaji za inovativne projekte i digitalizaciju poslovanja

U nastavku donosimo kratak pregled najavljenih natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava SME poduzetnicima u narednom razdoblju. Natječaji za inovativne projekte koje očekujemo u prvoj polovici sljedeće godine opisani su u nastavku. U ovom trenutku predlažemo da započnete s pripremama, primjerice istraživanjem tržišta i prikupljanjem ponuda.

Natječaji za razne inovativne projekte

Poduzetnici koji planiraju inovativne projekte za troškove razvoja i istraživanja, troškove plaća djelatnika, nabavu opreme za ove svrhe i sl. moći će se prijavit na neki od najavljenih natječaja, a ovisno o tome u kojoj su fazi s razvojem proizvoda/usluga te ovisno o duljini poslovanja.

  1. Natječaj “Inovacije novoosnovanih” namijenjen je poduzetnicima do pet godina poslovanja s očekivanom potporom do milijun HRK. Prethodni natječaj nalik ovome donosio je 85% potpore za projekte koji su uvodili novi inovativni proizvod ili uslugu na tržište uz porast prihoda, izvoza i zapošljavanje. Projekti su mogli predstavljati inkrementalnu inovaciju na postojećem proizvodu ili usluzi te biti inovacija na lokalnom, regionalnom, međunarodnom ili globalnom tržištu. 10% ukupne ocjene donosila je lokacija sjedišta poduzetnika. U najavljenom natječaju očekuju se inovativni poduzetnici, a to su oni koji će tijekom postupka odabira moći dokazati da će u dogledno vrijeme razvijati proizvode, usluge ili postupke koji su novi ili znatno poboljšani u usporedbi s najnovijim dostignućima u svojoj industriji, koji nose rizik tehnološkog ili industrijskog neuspjeha i imaju tržišni potencijal, ili oni čiji troškovi istraživanja i razvoja predstavljaju najmanje 10 % ukupnih operativnih troškova u najmanje jednoj od tri godine koje prethode dodjeli potpore ili, u slučaju pokretanja poduzeća bez ikakve financijske povijesti, u reviziji tekućeg fiskalnog razdoblja, ovjeren od strane vanjskog revizora.
  2. Natječaj “Komercijalizacija inovacija” namijenjen je zrelim projektima koji su blizu izlaska na tržište. Očekivana je potpora od 760.000 HRK do 5.320.000 HRK za troškove dodatnih ispitivanja, dizajn proizvoda, istraživanje tržišta, savjetodavne usluge, priprema proizvodnje i ulaganje u nulte serije te operativne marketinške aktivnosti.

Natječaji za digitalizaciju poslovanja

Poduzetnici koji promišljaju o digitalizaciji poslovanja tj. nabavi nove IT opreme ili softvera ili promišljaju o novom webu ovisno o veličini investicije moći će odabrati sljedeće opcije:

  1. Natječaj “digitalizacija poslovanja” namijenjen za uvođenje digitalnih rješenja u poslovanje i to za uvođenje novog načina poslovanja poduzeća i vidljivo poboljšanje u pogledu novih proizvodnih sposobnosti, mogućnosti isporuke ili poslovnih praksi. Očekivana je potpora do 700.000 HRK. Poduzetnici mogu očekivati sufinanciranje troškova nabave opreme i softvera, edukacije zaposlenika, trošak plaće za razdoblje rada na projektu, režijski troškovi, konzultantske usluge i sl.
  2. “Vaučeri za digitalizaciju” omogućit će potporu od 75.000 kn do 150.000 HRK za izradu web stranica, izradu i testiranje mobilnih aplikacija, izradu online trgovina i platformi za rezervacije, poboljšanje digitalnih vještina, izradu strategija digitalne transformacije, vaučeri za kibernetičku sigurnost te izrada prototipa.

Za više informacija ili savjeta što i kako iz EU fondova, slobodno nam se obratite. Temeljem dugogodišnjeg iskustva, potpuno objektivno dat ćemo vam mišljenje o prihvatljivosti i uputiti vas u sljedeće korake.

Pogledajte aktualne natječaje za poduzetnike

Donosimo vam pregled objavljenih natječaja i onih u najavi. U našoj bazi možete pronaći i zatvorene natječaje koji vam mogu biti inspiracija.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support