Što su Regionalni lanci vrijednosti (RLV)?

Ako vas zanima što su regionalni lanci vrijednosti i koja je njihova važnost, pročitajte u nastavku.

U narednom razdoblju, industrijska tranzicija poduzetnika financirat će se kroz Integrirani teritorijalni program 2021.-2027., a prvi od natječaja iz navedenog programa je Jačanje strateških partnerstva za inovacije u procesu industrijske tranzicije, tzv. SPIN. Kako bi se doprinijelo industrijskoj tranziciji Panonske, Sjeverne i Jadranske Hrvatske, definirani su regionalni lanci vrijednosti (RLV-ovi).

Regionalni lanci vrijednosti (RLV)

RLV-ovi predstavljaju glavni fokus za rast i razvoj pojedinih regija, a definirani su na temelju trendova, razvojnih izazova i potencijala regionalnih gospodarstava. Njihova glavna uloga je usmjeriti investicije poduzetnika i ostalih dionika prema područjima za koje se smatra da su ključni za industrijsku tranziciju pojedine regije.

Prioritetne niše: ključ za regionalni razvoj

Pojedinom regionalnom lancu doprinosi se ulaganjem kroz prioritetne niše. One predstavljaju specifična područja u kojima regije imaju komparativne prednosti i mogu postići najveću dodanu vrijednost.

Naprimjer, za Panonsku regiju definiran je regionalni lanac kontinentalni turizam unutar kojeg se investicije usmjeravaju u sektorima zdravstvenog, kulturnog, aktivnog i ruralnog turizma. U nastavku se nalazi popis regionalnih lanaca vrijednosti i određenih prioritetnih niša svake regije.

Zašto je ovo važno?

RLV-ovi su zamišljeni kao smjernice u ostvarivanju industrijske tranzicije poduzetnika unutar NUTS2 regija kroz suradnju različitih dionika. Kako bi poduzetnik mogao sudjelovati u SPIN natječaju, njegov projekt mora se uklapati u barem jednu od prioritetnih niša unutar vlastite regije, a prije toga mora se mapirati kao dionik u regionalnim lancima vrijednosti.

Više o planovima za industrijsku tranziciju i RLV akcijskim planovima pročitajte na stranicama Ministarstva.

Za više informacija o uvjetima natječaja, javite nam se!

***

Izvori:

[1] https://razvoj.gov.hr/industrijska-tranzicija-panonske-sjeverne-i-jadranske-hrvatske/4830

[2] https://eufondovi.gov.hr/jacanje-strateskih-partnerstva-za-inovacije-u-procesu-industrijske-tranzicije/

[3] https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2019_12_125_2507.html

Pogledajte aktualne natječaje za poduzetnike

Donosimo vam pregled objavljenih natječaja i onih u najavi. U našoj bazi možete pronaći i zatvorene natječaje koji vam mogu biti inspiracija.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support