Uloga EU konzultanta u prijavi na EU natječaje

Koliko je važna uloga EU konzultanta prilikom prijava na EU natječaje i ishođenje financijskih potpora? Naša direktorica Tatjana Štefanac Zjalić je dala svoj komentar u Liderovom članku još u 2015. godini. Od tada se nije mnogo promijenilo.

Statistike pokazuju da prosječno 40 posto predanih projekata za dobivanje nepovratne potpore padne već na prvom koraku. Ne udovolje administrativnim uvjetima natječaja. Kako bi se to izbjeglo i dobro prezentirao projekt te generalno maksimizirale šanse za dobivanje potpore, ključna je uloga EU konzultanta.

Ali, iako se konzultant angažira sa svrhom da se maksimiziraju šanse za ostvarivanje EU potpore za određeni projekt, EU konzultant u digitalnom dobu bi trebao pružiti i nešto više od same pripreme projekta.

Koje koristi donosi EU konzultant

Prije svega, trebao bi sve što može temeljem javno dostupnih podataka pripremiti sam, a kako bi klijentu maksimalno uštedio vrijeme.

Osim ovog, drugo vrlo važno je da klijenta unaprijed upozori na buduće obveze koje proizlaze iz projekata sufinanciranih potporom. Dakle, da ukaže na sve potencijalne rizike u narednim godinama koji mogu skupo koštati poduzetnika ako se planovi ne ostvare.

Konačno, poželjno je da konzultant informira klijenta o mogućim povoljnijim alternativama ako one postoje. Moguće je da se poduzetniku više isplati prijaviti se za porezne olakšice temeljem R&D aktivnosti koje provodi (definirane Zakonom o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte) umjesto prijave na EU IRI natječaj za dodjelu bespovratne potpore (Natječaj: Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja; Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020.).

Konzultant s kojim ćete poželjeti dugoročno surađivati neće se zadovoljiti odrađivanjem aktivnosti definiranih u ugovoru. Kvalitetan EU konzultant će vama, svojim klijentima, poduzetnicima vizionarima, pružiti uvijek nešto više.

Ako i vi tražite EU konzultanta koji će vam zapravo biti „desna ruka“ i dodatno razviti potencijal vašeg poduzeća, projekta ili ideje, Happtory je otvoren za suradnju.

Cijelom članku se može pristupiti na: https://lider.media/znanja/dvjesto-tvrtki-htjelo-bi-vam-pomoci-u-prijavama-na-natjecaje-eu-60246

Pogledajte aktualne natječaje za poduzetnike

Donosimo vam pregled objavljenih natječaja i onih u najavi. U našoj bazi možete pronaći i zatvorene natječaje koji vam mogu biti inspiracija.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support