Poslujete profitabilno i kontinuirano zapošljavate – ostvarite značajne uštede u porezu na dobit!

Bavite se razvojem aplikacija ili dizajnirate interijere, proizvodite ili planirate investiciju u logistički centar… Niz je djelatnosti koje su prihvatljive za ostvarenje uštede u porezu na dobit kroz porezne olakšice temeljem Zakona o poticanju ulaganja. Ova mogućnost poduzetnicima u Hrvatskoj na raspolaganju je dugi niz godina s manjim izmjenama tijekom godina.

Koji su preduvjeti za ove uštede u porezu na dobit?

Maksimalni iznos potpore ovisi o vašim planiranim ulaganjima u materijalnu i nematerijalnu imovinu u razdoblju od tri godine. Ključan uvjet za prihvatljivost je da planirate i zapošljavanje, a da biste imali koristi od ove opcije neophodno je da poslujete s dobiti. Očekivan broj novih radnih mjesta je od 3 do 5 u naredne tri godine, a ovisno o veličini poduzetnika.

Kako se koristi potpora?

Više je oblika potpore moguće ostvariti. Primjerice, manje plaćen porez na dobit, bespovratna sredstva za nova radna mjesta i edukaciju i dr. Iznos manje plaćenog poreza na dobit u godini ovisi o vašoj redovnoj poreznoj obvezi, a umanjuje se od 50% do potpunog ukidanja poreza, ovisno o visini investicije te novim radnim mjestima. Najduži period korištenja ove olakšice je od 5 do 10 godina.

Koliko se potpore može dobiti?

Ne možete umanjiti stopu poreza na dobit u narednih 10 godina bez ograničenja :). Iznos maksimalne potpore ovisi o veličini poduzeća te vašoj djelatnosti. Potpora koja se dodjeljuje temeljem ovog Zakona je regionalna potpora zbog čega iznos koji možete ostvariti ovisi o karti regionalnih potpora. S obzirom da se u 2022. godini očekuje nova karta tako će se intenziteti potpore mijenjati. Očekivani novi intenziteti su u nastavku

Važeći Zakon je na sljedećem linku https://www.zakon.hr/z/829/Zakon-o-poticanju-ulaganja.

Očekujemo novi Zakon u sljedećoj godini https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=19153

Uzimajući u obzir ugovorne obveze, način realizacije planiranih investicija te procedure provedbe, ova je opcija lakše ostvariva od niza EU natječaja.

Za više informacija ili savjeta kako koristiti porezne olakšice temeljem ovog zakona, slobodno nam se obratite. Temeljem dugogodišnjeg iskustva, potpuno objektivno dat ćemo vam mišljenje o prihvatljivosti te vas uputiti u sljedeće korake.

Pogledajte aktualne natječaje za poduzetnike

Donosimo vam pregled objavljenih natječaja i onih u najavi. U našoj bazi možete pronaći i zatvorene natječaje koji vam mogu biti inspiracija.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support