Tko može dobiti potporu iz EU natječaja?

Naša direktorica Tatjana Štefanac Zjalić s poduzetnicima na portalu Poduzetnik podijelila je svoje dugogodišnje iskustvo na temu: kako dobiti potporu iz EU fondova?

Tatjana naglašava situacije u kojima nema smisla razmišljati o prijavi na EU natječaj. Također upozorava o čemu voditi računa kada krenete u pripremu za prijavu na EU natječaj.

Nakon što ste pronašli potencijalan natječaj, prilikom razmišljanja o prijavi pokušajte si odgovoriti na sljedeća pitanja:

  1. Koji je cilj natječaja? Ako je svrha natječaja povećanje energetske učinkovitosti, a vi baš kupujete novi energetski učinkovitiji stroj, ne mora nužno značiti da je ovaj natječaj za vas.
  2. Koji su prihvatljivi, a koji neprihvatljivi troškovi? Kategoriju prihvatljivih troškova ne možete promatrati samostalno bez drugih uvjeta natječaja, no vrlo često je najispravniji put krenuti promišljati u što točno planirate uložiti u narednih godinu dana, a kako biste zaključiti ima li natječaj smisla.
  3. Kolika je minimalna potpora, tj. koja je vrijednost investicije minimalno potrebna? Da biste bili prihvatljivi za prijavu, investicija treba biti veća od minimalno tražene natječajem. Iako u natječaju nije propisana minimalna investicija, do nje ćete doći uzimajući u obzir maksimalno propisani intenzitet potpore za planiranu investiciju i/ili veličinu. Dodatno, vrijednost projekta i potencijalne potpore treba razmatrati u kontekstu kompleksnosti prijave i provedbe projekta u odnosu na moguću potporu.
  4. Kada mogu nastati troškovi, tj. koliko je moguće trajanje projekta? Planirate li investiciju kroz nekoliko mjeseci do godine dana, trenutak je idealan. Naime, ako danas predajete prijavu, rezultate o projektu najčešće nećete dobiti u razdoblju od 4-6 mjeseci kada možete započeti ulagati. No ako vam se žuri s investicijom, najčešće možete krenuti i odmah po predaji prijave uz poštivanje procedura.
  5. Koji su preduvjeti, tj. administrativni uvjeti prihvatljivosti? Neke administrativne uvjete možete udovoljiti i nakon objave natječaja. Npr. kod pojedinih natječaja – registrirati se za pružanje djelatnosti ili zaposliti osobu. No najčešće su administrativni uvjeti definirani za godinu koja prethodi godini prijave, na što ne možete utjecati kada je natječaj objavljen.
  6. Koliko bodova potencijalno možete prikupiti? Nakon što udovoljite administrativnim kriterijima, sljedeći korak u procesu evaluacije je procjena bodova. Ako udovoljavate minimalno potrebnim bodovima i sredstava ima dovoljno, ostvarili se potporu. Ako je natječaj po principu “najbrži prst”, dovoljno je ostvariti minimum i osmisliti strategiju za najbrži prst. No ako se prijave evaluiraju ovisno o bodovima, tada osim što morate imati izvrsnu ideju, ona mora biti izvrsno i raspisana. S dodatnim aktivnostima koje često ne moraju biti skupe možete skupiti dio bodova….

Cijeli članak o temi kako dobiti potporu iz EU natječaja možete pročitati na: https://poduzetnik.biz/novac/tko-dobiva-potpore-iz-eu-fondova/

Ako vam zatreba pomoć oko analize prihvatljivosti za prijavu ili vam je potrebna podrška u pripremi nužne dokumentacije za prijavu, Happtory stoji na raspolaganju.

***

Za pravovremene informacije i novosti, zapratite nas na Instagramu.

#citamozavas #tumačimozavas #poduzetnici #potpore #EUfondovi

Pogledajte aktualne natječaje za poduzetnike

Donosimo vam pregled objavljenih natječaja i onih u najavi. U našoj bazi možete pronaći i zatvorene natječaje koji vam mogu biti inspiracija.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support