Potpore za ulaganje u turizam

Možete li ostvariti potpore za ulaganje u turizam, ovisi o vrsti turizma kojom se bavite ili planirate baviti, te o tipu investicije tj. troškovima za koje biste tražili potporu. Kada govorimo o potpori, mislimo na bespovratna sredstva, porezne olakšice ili povoljne zajmove.

Bespovratna sredstva

Redovito, jednom godišnje, Ministarstvo turizma objavljuje natječaje iz kojih je moguće sufinancirati sljedeća ulaganja. Ulaganje u podizanje kategorizacije objekata, gradnju bazena, wellnessa, sportske, zabavne ili rekreacijske sadržaje. Zatim ulaganje u inovativne IT tehnologije kao što su: ulaganje u web i mobilne aplikacije za povećanje digitalne interakcije s gostima, lakše bukiranje smještaja; aplikacije za povećanje vidljivosti i prepoznatljivosti destinacijske ponude i sl. Intenzitet sufinanciranja je do 60 %, a maksimalno je moguća bespovratna potpora po projektu od 100.000 do 200.000 kuna. Korisnici potpore imaju obvezu bavljenja turizmom najmanje još 5 godina od završetka projektnih aktivnosti.

Porezne olakšice

Porezne olakšice prema Zakonu o poticanju ulaganja dostupne su za sljedeće investicije. Investicije u smještaj: hotel, aparthotel, turističko naselje i kampove kategorije četiri ili pet zvjezdica. Zatim projekte vezane uz smještajne objekte nastale obnovom kulturno-povijesne baštine. Tu su još i projekti zdravstvenog, kongresnog, nautičkog, kulturnog, golfskog turizma, zabavnih i/ili rekreacijskih centara i tematskih parkova, turističko-ekoloških projekata i sl. Prihvatljiva su ulaganja u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu u iznosu od najmanje 50.000 eura za mikro poduzetnika i zapošljavanje najmanje 3 nova djelatnika u razdoblju od 3 godine od početka projekta. Potpora se ostvaruje kao umanjenje stope poreza na dobit za 50 %. Period umanjenja ovisi o visini investicije i profitabilnosti prijavitelja, ali ne duže od 5 godina.

Povoljni zajmovi

Povoljni ESIF zajam dostupan je za ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu i obrtna sredstva do 30 % zajma. Iznos zajma ne može biti veći od 50.000 eura na period do 10 godina. Kamata je od 0,5 % do 1 %, ovisno o mjestu ulaganja. ESIF zajam je financijski instrument kojim se dodjeljuje potpora male vrijednosti. To je tzv. de minimis potpora koja u 3 godine ne može biti veća od 200.000 eura.

Nastavno na gore navedeno, broj opcija sufinanciranja, visina potpore i preduvjeti koje morate zadovoljiti ovise i o vašoj veličini – jeste li mikro, mali, srednji ili veliki poduzetnik.

Za podršku u odabiru odgovarajuće potpore za ulaganje u turizam, izradi poslovnog plana, skupne izjave i prijavnih obrazaca ili godišnjih izvještaja u procesu provedbe projekta, slobodno se obratite Happtory timu.

Pogledajte aktualne natječaje za poduzetnike

Donosimo vam pregled objavljenih natječaja i onih u najavi. U našoj bazi možete pronaći i zatvorene natječaje koji vam mogu biti inspiracija.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support