Osigurano 1,4 mil kuna bespovratne potpore za radikalnu globalnu inovaciju novoosnovane tvrtke

Odluka za angažman

Objavljen je EU natječaj (Inovacije novoosnovanih MSP-ova – II Faza) za dodjelu bespovratnih sredstava u maksimalnom iznosu od 1,4 milijuna kuna uz intenzitet sufinanciranja od 85% za inovativne projekte novoosnovanih tvrtki. S obzirom da se radi o životnom projektu poduzetnika, on je odlučio aktivnosti pripreme prijave prepustiti iskusnom stručnjaku od kojeg je očekivao da obrati pažnju na svaki detalj koji u konačnici čini razliku je li projekt financiran potporom ili nije.

Izazov

Poduzetnik je osnovao firmu na području Slavonskog Broda, a aktivnosti eksperimentalnog istraživanja provodio je i živio prethodne dvije godine. U sklopu projekta tražena je potpora za prilagodbu dva proizvoda zahtjevima kupca te za pripremu pokretanja probne proizvodnje. Predmet nabave bila je vanjska usluga dorade materijala, posebno dizajnirani 3D printeri, IT oprema, marketinške usluge i dr. Finalni proizvod planira se prodavati proizvođaču krajnjeg proizvoda i to globalno.

Kako smo radili

Zbog dislociranosti suradnja se odvijala putem Skypea u nekoliko višesatnih poziva. Poseban izazov bio je razumjeti proces razvoja i pripreme proizvodnje s obzirom da se radi o potpuno novoj tehnologiji s novo razvijenim materijalima, a morali smo evaluatoru ispričati jasnu priču. Informacije smo crpili i iz nekoliko objavljenih znanstvenih članaka. Kroz vremenski period od mjesec dana završili smo cjelovitu prijavu te stvorili još jedno sretno partnerstvo jer smo umjesto poduzetnika i dodatno analizirali rizike, utvrdili dodatne pozitivne učinke na širu zajednicu te dali svoj objektivan pogled na planirane projekcije poslovanja.

Rezultati

Izradili smo poslovni plan, prijavni obrazac i skupnu izjavu, a Poduzetnik je iz EU natječaja osvojio 1,4 milijuna kuna bespovratne potpore uz intenzitet sufinanciranja od 84%. Imajući na umu planove poduzetnika, nekoliko tjedana kasnije predložili smo i sljedeću opciju za optimalno sufinanciranje nabave strojeva koji će u sljedećoj fazi proizvoditi oba proizvoda (porezne olakšice temeljem Zakona o poticanju ulaganja) te na ovaj način dali do znanja poduzetniku da može na nas računati kao svoju desnu ruku.

Pogledajte aktualne natječaje za poduzetnike

Donosimo vam pregled objavljenih natječaja i onih u najavi. U našoj bazi možete pronaći i zatvorene natječaje koji vam mogu biti inspiracija.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support