Bespovratna EU sredstva u 2021. godini

U narednom razdoblju Hrvatska ima na raspolaganju oko 25 milijarde eura potpore iz EU fondova za financiranje projekata. Dva su ključna izvora – Next generation EU s rokom korištenja do 2023. godine i višegodišnji financijski okvir za period do 2027. godine.

REACT EU dio je NEXT generation fonda iz kojeg se očekuje vrlo izdašan i atraktivan natječaj za poduzetnike – Izgradnja i opremanje. Najavljivani budžet za ovaj natječaj je oko milijardu kuna (200 tisuća eura). Očekuje se da će natječajem proizvođači moći sufinancirati izgradnju i kupnju opreme. Ovog puta natječajem se želi potaknuti najbolje projekte (ne i najbrže). Finalne uvjete natječaja i kriterije bodovanja očekujemo već u travnju ove godine. Veći ponder u ocjenjivanju zasigurno će imati ekološka i digitalna komponenta projekta.

Dodatno, važno je uzeti u obzir kako će se nova Karta regionalnih potpora, usklađena s novom podjelom Republike Hrvatske na četiri statističke regije 2. razine moći notificirati Europskoj komisiji tek po donošenju novih Smjernica za regionalne potpore za 2022.-2027., što zapravo znači da u ovoj godini poduzetnici izvan Zagreba ne mogu očekivati više intenzitete potpore za izgradnju i nabavu opreme. Podsjećamo, novom Nacionalnom klasifikacijom statističkih regija 2021. Republika Hrvatska podijeljena je na četiri statističke regije 2. razine: Panonsku Hrvatsku (s intenzitetom sufinanciranja 50-70%), Jadransku Hrvatsku (s intenzitetom sufinanciranja 35-55%), Grad Zagreb (s intenzitetom sufinanciranja 20-40%) i Sjevernu Hrvatsku (s intenzitetom sufinanciranja 35-55%).

Za poljoprivredu su osigurana dodatna sredstva u iznosu 205 milijuna eura u sklopu starog programskog razdoblja. Trenutno je u tijeku natječaj za plastenike u kojima se uzgaja povrće. Školovani poljoprivrednik mlađi od 41 godinu koji u nerazvijenom području, planira graditi plastenik s navodnjavanjem ili grijanjem te planira zapošljavanje odličan je kandidat za dobiti sufinanciranje ovim natječajem.

Za više informacija ili savjeta što i kako iz EU fondova slobodno nam se obratite. Temeljem našeg dugogodišnjeg iskustva, potpuno objektivno dat ćemo vam mišljenje o prihvatljivosti i uputiti vas u sljedeće korake koji su preduvjet ako razmišljate bespovratnim sredstvima financirati svoje projekte.

***

Pogledajte aktualne natječaje za poduzetnike

Donosimo vam pregled objavljenih natječaja i onih u najavi. U našoj bazi možete pronaći i zatvorene natječaje koji vam mogu biti inspiracija.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support