300 milijuna eura za poduzetnike

Natječaji za R&D projekte (IRI i Integrator) su zatvoreni, natječaji za sajmove i certificiranja također. U tijeku je natječaj kojim se sufinanciranju energetski projekti poduzetnika svih veličina u većini djelatnosti. No, kako je 2020. godina na izmaku, možemo li uskoro očekivati prilike za sufinanciranje kupovine strojeva, opreme, ICT rješenja, savjetodavnih usluga i sl. – ključna ulaganja SME poduzetnika?

Polovicom rujna na stranicama MRRFEU objavljeno je kako su u fokusu dva natječaja čiji cilj će biti ulaganja u proizvodne kapacitete, modernizaciju procesa i opremanje te podrška investicijskim aktivnostima kod mikro i malih razvojnih tvrtki i to iz REACT-EU instrumenta. No, što to konkretno znači poduzetniku, prema neslužbenim informacijama, pokušat ćemo približiti u nastavku.

Spomenutih 300 milijuna eura poduzetnici bi mogli povući iz dva natječaja kakva smo vidjeli u bližoj prošlosti – E-impuls te Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP-ova (P15 u savjetničkom žargonu).

U 2016. godini iz natječaja E-impuls financirano je 1083 dobitnika – mikro i malih d.o.o., j.d.o.o., obrta, OPG-a i to proizvođača, arhitekata, foto studija, geodeta, savjetničkih tvrtki, poneki vinar i dr. Natječajem je bilo moguće dobiti do 300.000 kuna potpore s intenzitetom sufinanciranja od 65 % do 85 % ovisno o veličini prijavitelja. U konačnici, dodijeljena je potpora prosječne vrijednosti 230.000 kuna i to za nabavu strojeva, opreme, ICT rješenja i savjetodavnih usluga. Primjerice, geodeti su nabavljali dronove za snimanje, neki su automatizirali proizvodne procese, arhitekti su nabavljali AutoCAD i računalnu opremu, financirano je izrađivanje web stranica i dr. Očekivalo se otvaranje novih radnih mjesta te povećanje prihoda. Financiranje leasingom nije bilo moguće, a proces evaluacije trajao je više od 180 dana.

U 2018. godini iz natječaja P15 financiran je 91 poduzetnik. Ovo je bio natječaj za izgradnju i opremanje proizvodnih tvrtki koje su mogle dobiti do 15 milijuna kuna potpore uz intenzitet sufinanciranja ovisno o njihovoj veličini te tipu investicije – za srednju tvrtku regionalna potpora iznosila je 35 %. Regionalna potpora je najveći dio projekta koji se odnosi na ulaganja u gradnju i opremanje. Viši intenziteti sufinanciranja su bili mogući za dio projekta koji se naziva de minimis potpora, a čije je ograničenje na maksimalni iznos od 1,5 milijuna kuna u 3 godine. Dobitnici pojedinačno najviših iznosa potpore bili su RASCO d.o.o., Dajaković d.o.o., Frozen Food International d.o.o., Naše klasje d.o.o. i još poneki. Prosječna potpora po ovom natječaju iznosila je 3,9 milijuna kuna, a očekivalo se otvaranje novih radnih mjesta te povećanje prihoda i izvoza.

Uzmemo li u obzir izdašan očekivani proračun prema riječima Ministrice Tramišak te široki raspon potencijalnih prijavitelja i mogućih troškova, prilike za sufinanciranje novih investicija SME tvrtki bit će značajne, no s konačnim zaključkom kao i uvijek u potporama – pričekajmo službenu objavu najavljivanih natječaja, a do tada pripremajmo se s analizom planova i troškova za 2021. i 2022 godinu.

Happtory vam može pomoći sa svojim stručnim znanjem i iskustvom. Ako biste voljeli dobiti detaljnije informacije o aktualnim i očekivanim natječajima ili samo želite porazgovarati o svojim budućim poslovnim planovima, javite nam se!

***

Izvori:

MRRFEU 16.9.2020.

MRRFEU 30.9.2020.

Natječaj E-impuls

Natječaj P15

***

Pogledajte aktualne natječaje za poduzetnike

Donosimo vam pregled objavljenih natječaja i onih u najavi. U našoj bazi možete pronaći i zatvorene natječaje koji vam mogu biti inspiracija.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support