Što znači kada je EU natječaj “najbrži prst”?

Svaki natječaj za dodjelu EU bespovratnih sredstava razlikuje se prema prihvatljivim troškovima, predmetu i svrsi natječaja, intenzitetu potpore (relativni iznos) i iznosima potpore (apsolutni iznos) koji je moguće ostvariti po projektu. Osim navedenog, različiti su rokovi za predaju prijava te principi evaluacije projekata. U nastavku ćemo se osvrnuti na dva modaliteta poziva tj. kad je natječaj trajno otvoreni poziv i kad je natječaj privremeno otvoreni poziv, te što to znači za poduzetnika koji se želi prijaviti.

Privremeno otvoreni poziv

Ova vrsta poziva (natječaja) znači da se prijave mogu podnositi od zadanog trenutka do krajnjeg roka definiranog u tekstu natječaja. Vrijeme od kojeg je moguće podnositi prijavu do finalnog roka čini se kraće od perioda prijave koji je definiran natječajem za trajno otvoreni poziv. Nakon isteka krajnjeg roka za prijavu započinje proces evaluacije projekata. Evaluiraju se svi pristigli projekti te se kreira rang lista prijavljenih. Tvrtke koje su udovoljile minimalnom bodovnom pragu uvjetno su prošle na natječaju tj. da li će na kraju ostvariti potporu ovisi s jedne strane o broju “pozitivno” ocijenjenih projekata i visini tražene potpore te, s druge strane, raspoloživom budžetu po natječaju.

Trajno otvoreni poziv

Ova vrsta poziva (natječaja) znači da se prijave mogu podnositi od zadanog trenutka do krajnjeg roka definiranog u tekstu natječaja, koji je uobičajeno prividno značajno duži od roka u privremeno otvorenom pozivu. Kad je riječ o trajno otvorenom pozivu, evaluacija se radi kako se zaprimaju prijave: projekt po projekt. Svaki projekt koji je zadovoljio minimalni bodovni prag dobiva potporu, sve do iskorištenja sredstava. Ovaj tip poziva se u javnosti još naziva “najbrži prst”.

Zašto je trajno otvoreni poziv, koji ima rok za predaju prijave primjerice godinu dana, najbrži prst?

Unazad nekoliko godina imali smo više natječaja čiji se budžet potrošio u roku prve minute moguće predaje prijave. Neki su se natječaji objavili čak do godinu i pol dana od prvotne njihove najave zbog čega se veliki broj poduzetnika pripremao i prijavu predao u prvim SEKUNDAMA. Najbrži prst neminovno dovodi do toga da su sufinancirani “najbrži” prijavitelji, a ne i najbolji projekti. To je zato što se NE evaluiraju svi pristigli projekti, već se evaluacija radi prema redoslijedu zaprimanja, do iskorištenja budžeta. U prošlom razdoblju neki su natječaji poništeni zbog teškoća u prijavi te posljedično nejednakih prilika za sve prijavitelje. To je za poduzetnika značilo novih 6 mjeseci odgode te ponovna prijava (dodatni financijski i vremenski angažman).

Kako funkcionira proces evaluacije za “najbrži prst”?

Na ovaj tip poziva se ipak institucije odlučuju, jer je administrativno jednostavnije za evaluaciju. Primjerice, ako se prijavi 800 prijavitelja, a budžet je dostatan za svega 300 njih, kod privremeno otvorenog poziva institucije će evaluirati 800 prijava, tražiti dopune i pojašnjenja za veliki broj projekata te će prijavitelje rasporediti na prioritetnu i rezervnu listu. Kod najbržeg prsta, proces evaluacije radit će se samo za one za koje ima dovoljno sredstava npr. prvih 300, a ostali će biti obaviješteni da je budžet potrošen bez uvida u kvalitetu prijave i projekta.

U narednim mjesecima očekujemo nekoliko natječaja iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, u modalitetu najbržeg prsta. Planirate li prijaviti projekt za sufinanciranje iz EU fondova, sugeriramo da krenete s pripremom projekta prije objave natječaja.

Pogledajte aktualne natječaje za poduzetnike

Donosimo vam pregled objavljenih natječaja i onih u najavi. U našoj bazi možete pronaći i zatvorene natječaje koji vam mogu biti inspiracija.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support