Što je Industrija 4.0?

Prema najavama, očekuje se da će Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta tijekom 2020. godine otvoriti natječaj kojim će se potaknuti ulaganja u 4.0 tehnologiju. Kako o samom natječaju nema još detaljnih informacija, u ovom članku osvrnut ćemo se na definiranje/osnovne elemente 4.0 industrije i tehnologije.

Industrija 4.0 – definicija

Industrija 4.0, promatrana kao logičan nastavak prethodne tri industrijske revolucije, odnosi se na: brzu digitalnu transformaciju procesa unutar prerađivačko-proizvodnih (ali i ostalih povezanih) industrija.

Transformacija se temelji na inteligentnom umrežavanju strojeva (i drugih uređaja) pomoću naprednih informacijsko – komunikacijskih tehnologija, s ciljem da se omogući autonomno komuniciranje među uređajima, analiziranje i prikupljanje velike količine podataka, autonomno donošenje odluka, praćenje imovine i procesa u stvarnom vremenu, stvaranje dodane vrijednosti te vertikalna i horizontalna integracija.

Osnova je integracija informacijskih tehnologija s operativnim aktivnostima, što dovodi do jače proizvodne organizacije.

Transformacija poslovnih modela u sklopu Industrije 4.0 rezultira sljedećim poboljšanjima u poduzeću, koja vode do povećanja dobiti, smanjenja troškova, poboljšanih iskustava kupaca, inovacija:

Industrija 4.0 – koje tehnologije ju čine?

Industrija 4.0 ovisi o nizu novih i inovativnih tehnologija, koje u suštini obuhvaćaju sljedeće:

1. Industrijski Internet stvari (Internet of Things, IoT)

Možda najvažniji element Industrije 4.0. Karakteriziraju ga povezani uređaji koji komuniciraju međusobno i s centralnom bazom (ljudima) putem internetske veze. Na uređaje su obično ugrađeni senzori. Podaci zaprimljeni od svakog uređaja spremaju se u oblaku te se koriste za analize i donošenje odluka u stvarnom vremenu.

2. Napredna robotika – autonomni roboti

Roboti postaju sve autonomniji, fleksibilniji i kooperativniji. Očekuje se da će međusobno komunicirati i razmjenjivati informacije. Koriste se za različite aktivnosti – od biranja proizvoda u skladištima, do pripremanja proizvoda za otpremu.

3. Aditivna proizvodnja (3D printeri)

Trenutno se koristi za razvoj prototipova i individualnih komponenti nužnih za pojedini proizvod.

U budućnosti se očekuje široko korištenje aditivne proizvodnje za proizvodnju malih količina jedinstvenih proizvoda koji zadovoljavaju specifične potrebe/želje kupaca.

4. Proširena stvarnost (augmented reality)

Sustavi koji se temelje na proširenoj stvarnosti mogu se koristiti za različite usluge, npr. za odabir dijelova u skladištu ili za slanje instrukcija za popravak nekog uređaja preko mobitela.

5. Simulacije

Trenutno se 3D simulacije proizvoda koriste za prikaz proizvoda, materijala, proizvodnih procesa, ali očekuje se još snažnije korištenje u samim postrojenjima.

6. Rad u oblaku (cloud computing)

Očekuje se povećano korištenje softvera smještenih u oblaku vezano uz samu proizvodnju (ne samo generalne procese unutar poduzeća), potaknuto i implementacijom drugih 4.0 tehnologija, što će dovesti do većeg širenja podataka unutar poduzeća i šire.

7. Kibernetička sigurnost

Porastom povezivanja povećat će se i potreba za adekvatnom zaštitom industrijskih sustava i proizvodnih linija.

8. Big Data i analitika

Prikupljanje i analiza podataka iz različitih izvora: proizvodne opreme i proizvodnog sustava, cijelog sustava poduzeća, sustava kupaca i dobavljača. Prilika za prepoznavanjem određenih uzoraka ponašanja, što omogućuje optimizaciju kvalitete proizvodnje, uštedu energije i sl.

9. Horizontalna/vertikalna integracija sustava

  • Horizontalna: digitalizacija u cjelokupnom lancu vrijednosti kroz razmjenu informacija i povezivanje informacijskih sustava (od kupaca do dobavljača)
  • Vertikalna: integracija IT sustava kroz sve razine hijerarhije u poduzeću (proizvodnja, kontrola, operativna razina)

*Detaljni primjeri na kraju članka.

Što dalje?

Iako danas brojna poduzeća koriste gore navedenu tehnologiju pojedinačno u svom poslovanju, krajnji cilj je postići to da se proizvodnja u potpunosti transformira u integriranu, automatiziranu i optimiziranu, tj. da se razvije „pametna“ tvornica.

To će dovesti do veće efikasnosti, promjene tradicionalnih veza između dobavljača, proizvođača i kupaca, ali i između čovjeka i stroja te razvoja novih poslovnih modela.

Brojni MSP-ovi nisu spremni za strukturne promjene koje nosi Industrija 4.0 i ne razvijaju potrebne poslovne strategije za implementaciju 4.0 tehnologije. Za usporedbu, čak 90 % firmi koje imaju razvijenu strategiju, ostvarilo je rast od barem 5 % u 2019. godini, dok je isti rast ostvarilo 72 % firmi koje nemaju strategiju i koriste ad-hoc pristup.

Možda je vrijeme da razmislite o svojoj poslovnoj strategiji? U koju tehnologiju 4.0 biste mogli uložiti kako biste potencijalno iskoristili mogućnosti koje pruža ovaj natječaj?

***

Primjeri 4.0 tehnologije

***

Izvori:

BCG: Industry 4.0: The Future of Productivity and Growth in Manufacturing Industries

Deloitte Insights: The Fourth Industrial Revolution

Deloitte University Press: Industry 4.0 and manufacturing ecosystems

European Parliament briefing: Industry 4.0 Digitalisation for productivity and growth

European Parliament: Industry 4.0

Forbes: What is Industry 4.0? i-SCOOP: Industry 4.0: the fourth industrial revolution – guide to Industrie 4.0

Research Council of the Plattform Industrie 4.0: Key themes of Industrie 4.0

***

Pogledajte aktualne natječaje za poduzetnike

Donosimo vam pregled objavljenih natječaja i onih u najavi. U našoj bazi možete pronaći i zatvorene natječaje koji vam mogu biti inspiracija.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support