EU fondovi – novi proračun i program Next Generation EU

Ususret novom financijskom periodu EU-a (2021. – 2027.) te kao jedan od odgovora na gospodarsku i društvenu krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa, Europska komisija predlaže proračun za 2021. godinu u vrijednosti 166,7 milijardi eura te dodatak proračunu – novi instrument za oporavak: program Next Generation EU u sklopu kojeg će se dodjeljivati bespovratna sredstva (211 milijarde eura) i zajmovi (133 milijarde eura).

Što to točno znači?

Proračun za 2021. godinu je osnova Plana oporavka EU-a i njime se planira direktno adresirati nastalu štetu zbog koronavirusa, potaknuti održiv oporavak te zaštititi postojeća i otvaranje novih radnih mjesta. Između ostalog, namjera je pružiti potporu poduzećima i sektorima koji su najjače pogođeni. Ali ne odustaje se ni od poticanja ulaganja u ključne EU prioritete. To uključuje zelenu, digitalnu i otpornu Europu, promicanja europskog načina života, jačanje demokracije, programe istraživanja i razvoja.

Next Generation EU će dati dodatni vjetar u leđa za suočavanje s posljedicama pandemije koronavirusa. Ovaj instrument će funkcionirati tijekom ograničenog razdoblja (do 2024. godine) i to isključivo kao odgovor na krizu i sa svrhom mjera oporavka. Plan je da određena sredstva ovog instrumenta postanu dostupna već u 2020. godini (11,5 milijardi eura) za potporu solventnosti.

Kakve koristi proizlaze za poduzetnike?

Kroz program Next Generation EU i ostale dijelove proračuna financirat će se, između ostalog, sljedeće prioritetne mjere kojima se direktno utječe na posljedice pandemije:

Zaključak

Na temelju planiranog novog proračuna i Next Generation EU programa, otvorit će se brojne opcije za poduzetnike u različitim sektorima, kojima će se potaknuti zapošljavanje, održavanje solventnosti, poduprijeti investicije i digitalna tranzicija te jačanje otpornosti prema kriznim situacijama. Troškovi koji će se sufinancirati poduzetnicima uključuju, između ostalog: troškove plaća postojećih i novih zaposlenika, troškove svakodnevnog poslovanja, investicije u opremu, troškove istraživanja i razvoja, osobito vezano uz tehnička i medicinska rješenja vezana uz pandemiju, ulaganje u razvoj i uvođenje novih tehnologija, troškove edukacije i stjecanja novih znanja, troškove uvođenja tehnologije kojom se potiče održivost i „zeleno“ poslovanje.

Očekuje nam vidjeti kako će navedena sredstva biti raspodijeljena Hrvatskoj kao državi članici i njenim poduzetnicima. Neki od instrumenata planirani su već za 2020. godinu, npr. instrument za potporu solventnosti, dok će ostali biti operativni od 2021. godine. Dovoljno je vremena da razmislite o tome koje „dijelove“ poduzeća biste htjeli ojačati, koje strateške aktivnosti provesti, u kojim područjima se dodatno razviti. Možda će 2021. biti prava godina za potpunu digitalizaciju vašeg poduzeća? Možda planirate značajne investicije u razvoj novog segmenta, a do sada nije bilo potpora da se upustite u takav jedan pothvat? Čeka nas zanimljivo razdoblje, s puno mogućnosti – a Happtory će vas pravovremeno informirati i pomoći u realizaciji planova!

***

Izvori:

Cover slika: © Autorsko pravo Europske komisije 2020

***

Pogledajte aktualne natječaje za poduzetnike

Donosimo vam pregled objavljenih natječaja i onih u najavi. U našoj bazi možete pronaći i zatvorene natječaje koji vam mogu biti inspiracija.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support